Hoe onderhoud je je tuin in de herfst?

In de laatste weken van de herfst, wanneer de vriesperiode bijna aanbreekt, is je tuin al ver voorbij zijn vruchtbare punt. De grond in je tuin is dan al even niet meer vruchtbaar. Grijp de kans aan om je tuin op te ruimen en al voor te bereiden op de komende lente.

Planten

Vaste planten als bieslook kun je knippen voor het volgende seizoen. Snijd de stengels vlakbij de grond af. Zo geef je je tuin zo een net voorkomen en maak je de planten klaar voor het voorjaar.Wil je de kruiden die je gebruikt om te koken, bijvoorbeeld rozemarijn en tijm, bewaren, plant ze dan in een gepaste pot. Plaats ze op een zonnig plekje in je tuin en gebruik ze de hele winter door.

Trek de eenjarige planten uit, schud de aarde van de wortels af en hark de grond aan. Composteer de planten die je verwijderd hebt en breng een laag mulch (beschermende bodembedekking), kunstmest of compost aan.

Bloemen

De herfst (september-november)is de ideale periode om bloembollen te planten die in het voorjaar zullen uitkomen. Denk aan bloemen als narcissen, krokussen en tulpen.

Gazon

Maai het gazon een laatste keer in september. Wil je graag je gazon heraanleggen, dan is september een goede maand.

Bomen, heesters en hagen

De herfst leent zich uitstekend tot  het planten van bomen, heesters en hagen met kale wortels. Die kunnen nog wortel schieten tot de winter begint, zodat ze in het voorjaar sneller zullen groeien. Pluk nog snel de overgebleven appels en peren van je fruitbomen voordat ze afvallen. Verwijder het reeds afgevallen fruit zo snel mogelijk.

Groenten

Courgettes, tomaten, boontjes en witloof kun je nu voor een laatste keer oogsten.  Sla, veldsla, kervel en spinazie kun je voor een laatste keer zaaien in september, om ze in november te oogsten. Wintergroenten als bloemkool, prei, spruiten, rode kool en broccoli kun je nu met aarde bedekken. Broccoli en veldsla kunnen de hele winter in de tuin blijven staan.

Bladeren

Vanaf november zul je de bladeren in je tuin moeten opruimen. Laat in de border altijd wat bladeren liggen voor een betere grondstructuur. Niet verteerde bladeren  kan je in de lente composteren.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.