Je eigen boontjes doppen

Bonen behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. Door hun hoog magnesium- en eiwitgehalte zijn ze niet alleen lekker, maar ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Wil je graag je eigen boontjes kweken? Dan vind je hieronder alle nodige informatie.

Soorten bonen

Deze populaire peulvrucht bestaat in heel wat varianten. Zo zijn er naast de alom gekende prinsessenboontjes ook sperziebonen, Chinese bonen, snijbonen, spekbonen, pronkbonen, enzv.

Klimaat

De bonenplant groeide oorspronkelijk in Zuid-Amerika. Hij voelt zich het beste thuis in een warm klimaat met temperaturen tussen 15 en 30°C. In de lente en de zomer kan je ook in België zonder problemen bonen kweken.

Plaats in de tuin

Je zaait en plant bonen bij voorkeur op een plekje dat ongeveer een halve dag volop zon krijgt. Zorg wel dat ze beschut zijn tegen wind en mogelijke hitte.

Een bonenplant groeit het best in een goed doorlatende ondergrond vermengt met compost of mulch (bijvoorbeeld bladeren, stro, gras of dennennaalden).

Wanneer en hoe planten?

Bonen kunnen gezaaid worden vanaf het moment dat er geen kans meer is op vorst. Plant ze op 10 à 15 cm van elkaar en hou tussen de rijen een afstand van ongeveer 60 cm bij stambomen en 1 m bij stokbonen.

Stokbonen zet je best op één van deze twee manieren:

‘Wigwams’: telkens twee stokken van 2,4 meter die je boven aan elkaar bindt met een touw
Een parallelle rij stokken die je bovenaan vastmaakt aan een horizontale stok.

Water geven

In hun bloeiperiode hebben bonen veel vocht nodig. Voorzie ze dus van voldoende water. Bemesten hoef je niet regelmatig te doen, één keer is voldoende.

Oogsten

Boontjes tijdig plukken is belangrijk, omdat té dikke peulen hun lekkere smaak verliezen. Bovendien brengt een bonenplant die regelmatig geplukt wordt meer vruchten voort. Tijdens het zomerseizoen oogst je dus best zo’n twee keer per week.

Een uitzondering op deze regel zijn droogbonen. Bij deze soort wacht je bij voorkeur tot de peulen helemaal rijp zijn en uitdroging vertonen aan de stengel.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.