Hoe verzorg je organisch je gazon?

Wat houdt de term organisch precies in? Organisch tuinieren is tuinieren zonder de hulp van chemicaliën. Een andere term voor organisch tuinieren is milieuvriendelijk tuinieren.

Wat heb je nodig?

Een compostvat
Veel geduld
Een waterton
Organische bestrijdingsmiddelen

Hoe werkt organische gazonverzorging?

Een van de belangrijkste regels van het organisch tuinieren luidt als volgt: gebruik nooit chemische meststoffen. Het lijkt wel alsof je er goede resultaten mee boekt op korte termijn, op lange termijn is het zeker niet zo. Eigenlijk verzwakken chemische meststoffen de planten en gewassen heel erg, zo erg zelfs, dat ze zelf niet meer in staat zijn te reageren.

Wat veel gezonder is voor je gazon, is om het te bemesten met milieuvriendelijke mest. Je kan je eigen compost gebruiken of kant- en- klare organische mest kopen in de speciaalzaak. Geef ook niet te veel organische mest, zo verliest de gazon zijn weerstand tegen ziektes.

Zelf composteren

Organische meststoffen zijn de sleutel tot organisch tuinieren. Hoe kan je zelf compost maken?
De aanschaf van een compostbak is broodnodig (je kan er ook zelf een maken, zorg er dan wel voor dat er nog voldoende lucht bij kan komen. Doe je dat niet, dan bestaat er een kans dat je compost verrot). Verlucht de compost regelmatig en schep er doorheen.

Wat mag er wel in de compostbak?

Afval van rauwe groenten en fruit
Uitwerpselen van planteneters (cavia, konijn, rat, muis,…)
Brood
Kleine hoeveelheden gekookte groenten (let er dan wel op dat er geen saus, room of boter opzit)
Gemaaid gras (kleine hoeveelheden)
Eierschalen
Theezakjes (zonder papiertje en nietje) en koffiefilters met de vochtige koffie er nog in, ook koffiepads mogen in de composteerbak
Houtkrullen (alleen van onbehandeld hout)

Wat mag er niet in de compostbak?

Dierlijke resten (vlees, beenderen,…)
Uitwerpselen van vleeseters (hond, kat,…)
Sauzen, boter, vetten, olie
Zand of aarde
Behandeld hout
Mosselschelpen
Luiers
Assen

Zelf composteren is niet alleen goed voor je tuin, het zorgt ook nog voor minder afval.

Wat kan ik tegen ongedierte en onkruid doen?

Vogels en ander ongedierte kan je weghouden door een net te spannen over bijvoorbeeld je moestuin. Onkruid kan je voorkomen door de bodem uit te graven en het onkruid met de volledige wortel (erg belangrijk) te verwijderen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.